Ποιο tablet να επιλεξω;

mini tablets buying advice

Το πιο hot "gadget" της αγοράς ηλεκτρονικών ειδών, είναι αναμφίβολα το tablet. Αυτή η πολυπόθητη μικρή,φορητή συσκευή ανευ πληκτρολογίου και ποντικιού έχει μπει στη ζωή των περισσοτέρων ακόμη και ως μελλοντική αγορά.

Με τις πωλήσεις να αγγίζουν τα 3.000 τεμάχια το μήνα, σίγουρα θα αναρωτιέται κανείς εάν αυξήθηκε η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης.

Η απάντηση εντοπίζεται στο ότι οι εταιρίες επέτρεψαν να συμβεί αυτό κατεβάζοντας τις τιμές τους έτσι ώστε να γίνει προσιτό για τη τσέπη μας. Σε ποσοστό άνω του 80%, οι πλωλήσεις αφορούν tablets κάτω των 70€. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στο μέτρο που ο καθένας μπορεί, θέλει να αποκτήσει αυτό το hot προϊόν.

Βομβαρδισμός διαφημίσεων την περίοδο των εορτών, μικρά παιδιά τα οποία ζητούσαν απελπισμένα από τον Άγιο Βασίλειο αυτή τη φορητή παιχνιδομηχανή, εμείς τη θέλαμε σαν εργαλείο δουλειάς και τσουπ, να το νο1 σε πωλήσεις προϊόν για το 2013 που απ'ότι φαίνεται θα είναι και του 2014.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πωλήσεις των tablets αυξήθηκαν κατά 54% μέσα στο 2013. Το καταναλωτικό κοινό προτιμά τα μικτα και πιο οικονομικά tablets, καθώς σε ποσοστό 47% κατέχουν οι συσκευές μικρότερες των 8 ιντσών.

Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα: Ποιό tablet να επιλέξω;

Με τις τιμές να κυμαίνονται από 70€ έως +500€, με το μέγεθός από 7"έως 10", σίγουρα ο απλός καταναλωτής θα βρεθεί αντιμέτωπος με πληθώρα επιλογών και βαθύ προβληματισμό. Η προσωπική μου γνώμη είναι η φράση του μαστρο-Λούη που ηχεί πάντα στα αυτιά μου "το φτηνό Λυκούργο είναι πάντα ακριβό" .

Εάν προκειται να αγοράσουμε tablet για το παιδί μας, ώστε να το χρησιμοποιεί σαν παιχνιδομηχανή, τότε η λύση είναι μια φτηνή και μικρή σε μέγεθος ταμπλέτα. Δε χρειάζεται το καμάρι μας να είναι high-tech καθώς και τις τούμπες του θα φάει και το παιδί μας έχει όλη τη ζωή μπροστά του να αλλάξει ακόμα 5-6 τουλάχιστον tablet. Ας μην κλειστεί σε μια οθόνη.

Για εμάς τους μεγαλύτερους η σωστή επιλογή βρίσκεται στην απάντηση του ερωτήματος: ποιά θα είναι η χρήση του tablet; Εάν το tablet το χρησιμοποιήσουμε ως μέσο διασκέδασης, για το σπίτι άντε και σε κανένα ταξιδάκι για προβολή ταινιών, θα επιλέξουμε tablet 10 ιντσών με διπύρηνο επεξεργαστή. Θα μας παρέχει αρκετή ισχύ και ξεκούραστη θέαση για σερφάρισμα και multimedia εφαρμογές (βίντεο, φωτογραφίες, μουσικη). Αν η χρήση του θα είναι επαγγελματική, ως εργαλείο της καθημερινότητάς μας, η φορητότητα και η επεξεργαστική του ισχύ είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής. Ένα tablet 8" ιντσών με τετραπύρηνο επεξεργαστή με 1 ή 2GB RAM και με υποδοχή για Usb , θα γίνει ο καλύτερος συνεργάτης στη δουλεία και θα το έχουμε πάντα μαζί μας με μεγάλη άνεση. Για χρήση ίντερνετ όπου και αν βρεθούμε, τότε το 3G ή το 4G είναι απαραίτητο ως χαρακτηριστικό.

Συνοψίζοντας: τα βασικά κριτήρια επιλογής επικεντρωνονται στην επεξεργαστική ισχύ του tablet και στην μνήμη RAM, χαρακτηριστικά για την ταχύτητα του,  και το μέγεθος, η θύρα USB και το 3G (4G) βασικά κριτήρια χρηστικότητας του tablet.

Χρειαζόμαστε στ' αλήθεια το tablet ή είναι πολυτέλεια;

Οι εταιρίες μέσα στο 2014 σταματούν σιγά σιγά την παραγωγή laptop για χάρη των tablets από τα οποία βλέπουν να προέρχονται πλέον τα έσοδά τους. Εάν θέλετε ένα tablet, αποκτήστε το. Είναι μια πολυτέλεια για την οποία θα βρείτε χίλιες δυο χρήσεις και θα καταργήσετε με ευκολία τον φορητό σας υπολογιστή. Επιλέξτε σωστά όμως, αλλιώς μια κακή συσκευή θα σας φέρει ξανά στο στρατόπεδο των αμφισβητητών.

 

Λυκούργος Κοντιζάς

Μηχανικός Εφαρμ. Πληροφορικής & Πολυμέσων Τ.Ε.

ΜΒΑ ΕΕΔΕ

 

 

 

primi sui motori con e-max